Hoppa till sidans innehåll

Friska Övik 2020


Hitta ut med oss!

Ett säkert vårtecken - Friska Örnsköldsvik. Du kan vara med på dina egna villkor. Ta kontrollerna i din egen takt. Ta det lugn. Ta med fika. Eller spring i full tävlingsfart!
 
 Kontroll 50 på Ottelandet

 


 

Drömterräng i Backsjö den 3 juni

Två nya områden är ute från 3 juni. Skyttisområdet kryllar av stigar medan terrängen i Backsjö helt saknar sådana, endast en skogsbilväg går upp på berget.

Backsjöterrängen användes under O-ringen och marknadsfördes då som ” kuperad och småskuren terräng med hällmark och gles tallskog utan stigar och skogsavverkning”, ett slags drömterräng för en orienterare.

– Vi har valt att använda skogsbilvägen från Backsjö som utgångspunkt för hälften av kontrollerna, säger banläggaren Jan Lindström. Det är alltså hyfsat lätt i början om du följer numreringen. Vid 67 behöver du inte ha dåligt samvete om du väljer vägen tillbaka. Resterande kontroller är en utmaning, visserligen lättgången och öppen terräng men inga säkra hållpunkter. En kompass behövs absolut.

På Skyttis är det inte långt till ”ledstänger som man kan luta sig mot”. Vi har inte gjort det till en cykelorientering, men den som vill kan självklart använda cykeln kombinerat med några rundor in i skogen. 

– Här pågår ingen älgjakt så dessa stolpar sitter ute till och med den 4 oktober, säger Vivianne Edblom i ÖOK. Övriga stolpar tas in en månad före av hänsyn till älgjakten. Så spara gärna Skyttis till sist.

 


Nya områden den 6 maj

Den 6 maj får du två områden som är tuffa på olika sätt. Mycklingområdet består till stora dela av en brant södersluttning med väldigt många kartdetaljer. Svarttjärnen ligger på 130 meters höjd, och sedan har du ytterligare 50 meters stigning om du vill upp på Mycklingsberget.

– Kontrollerna ligger ändå hyfsat nära stigarna, som är bra utgångspunkter, säger Bitte Strandberg i Skogslöparna, som själv bor nedanför berget och känner området som sin egen ficka.

Ute på Ottelandet sitter de tio första kontrollerna i ett snällt område med sandig mark och fina stränder (B på kartan), där du kan fika till vågornas brus. Och det kan behövas om du ska bemästra Juviksberget, Örnsköldsviks mest brutala berg. Branta och steniga sluttningar, och inga stigar som går upp.

– Juviksberget är den största utmaningen i årets Friska Övik, säger Ingmar Andersson. Det räcker med att titta på kartan för att förstå. Någon skrämde mig när jag flyttade till Övik med att till och med huggormarna kan bryta nacken när de ska ner. Om du tar dig upp får du dock lön för mödan då vi satt fem stolpar däruppe. Och utsikten från 57 och 60 kan ingen klaga på.

Arrangemang liknande Friska Övik har redan blivit succé i många kommuner söderut, troligen på grund av coronakrisen. Vad ska man göra i dessa tider? Jo, självklart ut i skogen och leta stolpar!

Vikbotten kontroll 2

 

Under 2020 använder vi sex olika områden

  • 22 april: Gullvik och Överön
  • 6 maj:  Myckling och Ottelandet. 
  • 3 juni: Backsjö och Skyttis.

 

Kartor den 22 april

Först ut är alltså Överön, ett relativt lätt område.

 – Vi har placerat stolparna så att du kan få en härlig söndagspromenad på de fina stigarna. Om du vill ta alla kontroller på en gång är fågelvägen 4,5 kilometer, säger Staffan Magnusson, som satt ut stolparna tillsammans med Ingmar Andersson. Nära kontroll 19 finns ett vindskydd.

I Gullvik är det Bitte Strandberg och Agneta Lindberg som bestämt stolparnas position.

– Det är lite tidigt att plaska i vattnet, så vad passar bättre än Vikbottberget med sin fantastiska utsikt, säger Agneta. Men hela terrängområdet norr om Gullviks camping är naturskönt och ganska lättåtkomligt. En perfekt sluttning mot söder när vårsolen ligger på. Vindskydd finns vid kontrollerna 3 och 15.

Den 6 maj får du möta terrängen i Myckling och ute på Ottelandet, där fina stränder blandas med Öviks brutalaste berg. Och den 3 juni kommer vildmarken i Backsjö kombinerat med den lättare Skyttisterrängen.


Så funkar det

Sex olika kartor
På varje karta finns 15 kontroller. I skogen är de markerade med en trästolpe och en kod.  

Behöver du fler kartor?
Du kan själv skriva ut från webben7.se/friska.

Du kan få kartorna i mobilen
Ladda hem gratisappen Avenza maps, tillåt den att se din platsinfo och leta upp Friska Örnsköldsviks kartor. Genom telefonens gps-funktion kan du se exakt var du befinner dig på kartan.

Våren, sommaren och halva hösten 
Stolparna sitter ute till och med fredagen 4 september av hänsyn till älgjakten (som börjar den 7 september). Undantag är Skyttiskartan där stolparna tas in en månad senare - den 4 oktober.


Vinn kompasser, pannlampor och cyklar

Anteckna eller fota av koden.  När du kommer hem registrerar du dina stolpar på webben7.se/friska.

Vi lottar först ut tio kompasser och två pannlampor. Vinnarna publiceras i 7an den 19 augusti. Alla registreringar som har kommit in före 11 augusti är med i den dragningen. Varje registrerad kod ger en lott. 

Vi kommer efter säsongen att lotta ut två cyklar. En av dem lottas ut bland samtliga registreringar enligt samma princip som ovan. Den andra cykeln lottas ut bland dem som har registrerat samtliga 90 kontroller. Vinnarna kommer att publiceras den 15 oktober och du måste ha registrerat senast 6 oktober.

 


Är stolpen borta?
Skicka ett sms till 070-636 87 51.

Kontaktpersoner hos OKN

  • Ingmar Andersson 070-636 87 51
  • Staffan Magnusson 070-222 31 32
  • Gunnar Edlund 070-677 68 20

 

 Läs mer på länken om Friska Örnsköldsvik 2020

Uppdaterad: 25 FEB 2020 22:15 Skribent: Ingmar Andersson
E-post: Adressen Gömd

 

button_boka-klubbstugan.png 

Samarbetspartners

EU-logo-jordbruksfonden


 

 

Eurocon_Teknikkonsulterna 

 

Postadress:
OK Nolaskogsarna - Orientering
c/o Anette Andersson, Murarvägen 12
89177 Järved

Kontakt:
Tel: 0702442912, 0702944438
E-post: kontakta@oknolaskogs...

Se all info